Nordic Footprints, dag 1

Dagen innan vi hade vår grundkurs så valde vi att åka upp och bo på ett vandrarhem. Vi hade bokat ett rum på Fulugårdens vandrarhem. Ett underbart ställe mitt ute i skogen någon mil utanför Särna. Vi valde att åka rätt så tidigt på morgonen, och tio startade vi mot Nordic Footprints!
Klockan 11 anlände vi. En timme för tidigt, men det var faktiskt skönt. Det regnade fint och vi tittade runt lite. Fuluälven är ju precis utanför, bara det en upplevelse. Man kunde inte titta tillräckligt. Det är så vackert.
Runt tjugo över elva kom en guide och presenterade sig och drog en kort historia om stället. Vi hade bokat en lite mindre stuga men vi fick den näst största av dem alla, Midgård! Riktigt mysig stuga, eller ombyggd vedbod till den gamla skolan som det faktiskt är!
Sedan kom ”vår” guide och presenterade sig. En kille som mer eller mindre direkt tog oss ned till strandkanten och pratade grunder i flugfiske. Inte kasttekniker utan saker att veta runt omkring fisket. Som val av mat, sländor, insekter och insektsbon som kan vara en fingervisning om valet av fluga. Ovärderligt faktiskt. Och intressant. Sedan slängde han ut lite bröd i älven, och direkt såg man stora, glupska fiskar som tog de flytande bitarna.
Sedan blev det till att dra på sig vadarbyxorna och Fjällrävens poncho då det regnade som bara den under själva grunderna för flugkastning. Det var något helt nytt som jag aldrig varit med om. Men efter ett par timmarna satt grunderna så pass så att det var dags att göra de första kasten. Vi vadade ut i Fuluälven och jag började. Naturligtvis så blev det inte så mycket till napp för min del. Gumman pratade med guiden och till slut ställde hon sig i mitten av älven och började förbereda sig. Då högg det till för henne och en liten Harr satt på hennes fluga. Inte illa, alls. Hon blev så glad så! Efter en stunds fiskande så kom det ett napp till för henne, dock av ännu mindre storlek. Ja ja, tänkte jag och bytte plats. Det nappade väl för min del med, men inte så att kroken satt i Harren.
Då gumman fixat helpension idag och imorgon bjöds det på middag. Det blev biff på vildsvin och guidens egna specialsås med potatis och lingon. Så förbannat gott!!!
Då man är storstadsmänniska så känns det att lungorna är ovana vid denna syrerika luft och efter middagen var vi helt slut så vi gick in till huset, pratade om upplevelserna, spelade en omgång Uno och en omgång Yatzy sedan blev det faktiskt sängen.

Bilden ovan är utsikten från dörren på vandrarhemmet!

Här har vi utsikten från stugan. Den går inte av för hackor!!

Till och med humlorna är gött slöa i Dalarna!

Det här inlägget postades i Fiske, Fotografering, Friluftsliv, Natur. Bokmärk permalänken.