Våren, och HDR, står inför dörren

HDR står för High Dynamic Range och översatt till slarvig svenska blir det alltså Intensitetsomfång, mer eller mindre. Summan av kardemumman är att det handlar om en UPPSJÖ av färger i en bild. Denna teknik tycker vissa inte alls hör hemma bland seriösa fotografer medan andra faktiskt älskar den. Presentatören från DigitalRevTV uttrycker sig såhär: Dynamicly sick och Vomit of rainbows on your censor medan andra ser på HDR bra mycket mer positivt.
Kan rekommendera er att Googla på HDR eller sök på YouTube, för det ger massa intressanta träffar med massa rolig information och bildspel om det. Själv sitter jag här och funderar på ett HDR-tema till våren, då man verkligen kan få till en bra mängd färgglada motiv.

Nu är saken såhär, att det finns två sätt att ”tillverka” en HDRbild. Antingen så gör man det från en bild i Photoshop eller så sammanflätar man tre bilder eller fler (också det i en bildhanteringsmjukvara). Bilderna är tre olika exponeringar: en underexponerad, en ”vanlig” samt en överexponerad som sammanflätas till en enda bild. Min trogna följeslagare, en Canon EOS 550D, har bara möjlighet att ta tre bilder i snabb följd, så det är den begränsningen som jag har. Men med lite tur kan jag kanske komma över en annan modell (naturligtvis även det en Canon) som kan ta lite mer. Kanske 5-7 bilder. Skall bli spännande som bara den.

För er som vill veta lite mer av vad HDR är, kan jag starkt rekommendera An Introduction to HDR Photagraphy. En föreläsning i ämnet som ligger på Youtube, men då får ni inte ha bråttom då den är dryga 90 minuter lång. Så detta är något som kommer att komma lite mer till våren, mitt försök till att bidraga till HDRdiskussionen.

Ja, ni läste rätt och riktigt. HDR-tema är något som nu är spikat, dock blir det lite längre fram, men nu har ni en anledning att kolla lite då och då. Naturligtvis kommer jag att ge mig på en liten preview så att det finns lite kött på benen när jag slutligen kommer köra ett riktigt seriöst test.

Det här inlägget postades i Bloggen, Fotografering, HDR. Bokmärk permalänken.