Canon EF 50mm F/2.5 Macro samt Canon EF-12 II

Då var det dags för utvärderingen av mitt lilla Macro-objektiv. Jag läste en artikel om olika macro-objektiv och fastnade då för denna. Mest för att jag aldrig i hela mitt liv tagit en endaste macrobild, utan mest för att jag var nyfiken på konceptet. Och jag fastnade då helt och hållet för denna typ av fotografering.
Precis som nämns i artikeln så är det ett lite äldre bygge av objektiv, vilket märks framför allt på autofokusen som är långsam och framförallt högljud. Visst skall det medges att jag vid macrofotografering inte använder autofokusen sådär hysteriskt ofta, men när man skall ta bilder på framförallt fjärilar (eller vissa andra flygfän) så blir det lätt att autofokusen sätts på för man vet ju inte riktigt hur nära man kan komma innan den flyger iväg.
Bildmässigt är det ett hysteriskt skarpt objektiv som, om man betänker prislappen, är nog det mest perfekta för en nybörjare som vill ge sig in i macroträsket! För gluggen finns både på Scandinavian Photo och på Japanphoto, och som ni ser pendlar priset mellan 2499 – 2990, så det är ett relativt billigt pris för att se hur macrofotografering är om man (precis som jag) inte har någon att låna ett macroobjektiv av.

Med det sagt så sitter jag här nu i tankar om att köpa mig en ordentlig mellanring för att kunna ta macrofotografering till en helt ny nivå. Men mer om det vid ett senare tillfälle! Eller NEJ! Låt oss göra det redan nu…

Jag köpte idag en 12mm mellanring (Canons egna, naturligtvis). Jag gjorde också som så, tack vare åska och dåligt väder, att jag gick ut och hämtade en liten kvist från en ek samt spände upp flugbindarkitet. Två bilder per objekt, en med och en utan ring… Två objekt och så nära man kan komma objekten både med och utan mellanringen. Resultatet blev maffigt, faktiskt. Att 12mm kunde göra sådan stor skillnad trodde jag aldrig!
Bilden ovan är tagen med Canon EF50mm Macro utan mellanring EF 12mm II

Bilden ovan är tagen med Canon EF50mm Macro med mellanring EF 12mm II

Bilden ovan är tagen med Canon EF50mm Macro utan mellanring EF 12mm II

Bilden ovan är tagen med Canon EF50mm Macro med mellanring EF 12mm II

Det här inlägget postades i Fotografering, Macro, Test, Utvärdering. Bokmärk permalänken.

1 svar på Canon EF 50mm F/2.5 Macro samt Canon EF-12 II

  1. Pingback: Canon BG-E8 | Amsjö.se

Kommentarer inaktiverade.