Mer kris

GP, SvD, DN och Placera.se har under morgonen nu tagit och rapporterat om hur det stora Euromötet hittils varit fruktlöst. England har sagt ifrån på skarpen när det gäller bland annat tokerier som transaktionsskatter medan Tyskland och Frankrike basunerar ut hur bra allting går. Just nu läste jag om hur Frankrikes storbankers kreditbetyg blivit sänkt, vilket bara pekar på att Frankrike har mycket investerat av sina statsfinanser i krisländer. Så tror jag att dom vill passa på att försöka bromsa så mycket det bara går då man ser hot som nämnda duo inte ser alls, vilket i sig är lite sinneslöst. DN skriver vidare när det gäller dessa två länder, att det är just denna duo som på förhand försökt diktera utgången av mötet medan andra länder aldrig kommer kunna påverka i större utsträckning. GP skriver om Englands rädsla att vara med och beskattas för t.ex. Italiens statsskuld, vilket dessvärre innebär att England återigen har konflikt med detta underbara samarbete.

Det handlar inte bara om Euron, detta möte. Utan också om hur EU skall ställa sig till detta stora. Igår kunde man läsa om en expert som sågar hela Euro-systemet medan man idag kan läsa på DI och DN kan läsa om den åtgärd som man planerar. Och ECB verkar inte riktigt vara så nöjd ändå, då man valt att ”bara” sänka styrräntan. Och svaret på varför är lika enkelt som Anders Borg sade i en intervju idag: ”Det är alldeles uppenbart för mig att de länder som har mest bekymmer — vi pratar Italien, Spanien och Grekland — långt ifrån har gjort vad som är nödvändigt.” Dessa ord stämmer nog väl överens med verkligheten ändå? Man får heller inte glömma att dagens tecken från ECB går helt i linje med det som ordföranden låtit påtala, att man har möjlighet att göra mer, bara politikerna börjar leverera. Och återigen med tanke på dagens handling verkar det inte finnas något hopp, även om mötet inte är avslutat verkar ECB inte ha några större förhoppningar.
Carl Hamilton är ute i tidningen idag med, och nu ser jag med glädje att Sverige vill ställa sig utanför då det inte känns riktigt rimligt… Som jag nämnde igår så känns det som om Eurons tid är ute, och jag tror inte att Euron får så många fler chanser.

SvD´s Therese Larsson målar upp en bild om Nu eller Aldrig. Och eftersom det är för mycket att lösa kanske projektet Euron kommer dö redan detta året. Som jag skrev igår har företag och banker börjat rusta. Inte för kris utan för Eurons valutakolapps. Vidare trycker hon på ett perspektiv som jag valt att inte ta upp så mycket, Tyskland och Frankrikes mer och mer odemokratiska hållning i denna svåra tid. Något som kan visa sig vara ödesdigert när länder bara fogar sig och fogar sig.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.