Problem i paradiset?

Nu är det verkligen ett intressant läge. Världsbilden är väldigt intressant, och framförallt ur perspektiven Europa och Ekonomi. Jag skrev ju lite igår om hur jag ser på Euron. Visst är det som så att jag är motståndare emot både Euron och EU. Men EU är det inte läge att skriva om nu, tycker jag. Det räcker så gott med det som händer där ute, och med lite ”tur” kommer EU-samarbetet krackelera med Euron…
Både SvD, GP, DN och DI skriver oroväckande om Eurons framtid och mer eller mindre beskriver hur Europa kommer brinna framför våra ögon. Jag skrev igår också om detta, men nu har fler tidningar skrivbörjat skriva om den möjliga uppluckringen av Euron. Då handlade det om företagens stridsberedskap, men nu verkar det ha blivit ett steg till i detta. Vidare så ser man nu att det finns större skepsis än bara till företag. SvD skriver idag om storbolag OCH banker som rustar för en brinnande Euro. SvD publicerade en artikel i morse om hur centralbanker börjar putsa bort dammet på pengapressarna för att förbereda tryckning i egen valuta. Vilket skulle kunna peka på att det inte är så mycket förtroende kvar för Euron? Eller?
För nästan exakt 20 år sedan togs beslutet att påbörja projektet med gemensam valuta och detta projekt börjar nu visa sina enorma svagheter. Och man kan inte, tycker jag, göra som Tyskland och Frankrike. Kräva att ge EU mer överstatlighet så att medlemsländernas suveränitet. I mina ögon så är deras hela kravlista något som verkligen kan isolera Europas hela gemensamma finansiella handel, till exempel. Jag tycker inte att EU måste rädda Euron. Det känns lite som om skräckpropagandan nu går till att ena Europa för att attackera problemet, och snart kommer det säkert att bli tal om att hela Europa måste bli en del av det finansiella samarbetet för att klara denna kris.
Visst är det så att ett land aldrig skall behöva gå bankrutt, men många länder i Europa har misskött sina statsfinanser. Så till den grad att de står vid ruinens brant. Grekland har dessutom mörkat sina finanser så att statistiken skall kunna se bättre ut vid intågandet i det finansiella samarbetet. Det är underligt att det största projektet i Europa skall gå under bara på grund utav att vissa länder inte har ett finansiellt ansvarstagande, men det är ju dessvärre så det faktiskt ser ut.
Och vi här i Sverige kommer definitivt att känna av krisen. Både GP och DI skriven om tillväxtinbromsningar så tidigt som nästa år. Så trygga Sverige kommer dras med problem ett bra tag framöver. Underligt nog just tack vare Euron och dess problem. Svenskt näringsliv målar inte bara stora drag med den dystra svarta färgen i sin analys, utan också med den mycket stora penseln. Kommande år kommer bli mycket intressant att följa Europa.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Problem i paradiset?

  1. Pingback: I krig och euro är allt tillåtet » LarsIvarsson.se

  2. Pingback: I krig och euro är allt tillåtet - LarsIvarsson.se

Kommentarer inaktiverade.